Politikens Forlag præsenterer

Tættere på serien

Forside / Holm & Bolther / Tættere på serien

Når en historiker får lov til at hjælpe politiet

Mød Maria Just

Maria er først i 30’erne og er flyttet fra det vestjyske til København for at forfølge en akademisk karriere. Hun er smuk, på den lidt skæve måde, med store utæmmelige krøller og et udseende der minder om »hende den mørkhårede fra Thelma og Louise«. Eller det har hun hvert fald fået fortalt siden hendes teenageår. Maria er politihistoriker og arbejder på politimuseet i København. Hun har svært ved at finde kærligheden og en partner der matcher til hendes vid og bid.
Hendes bedste ven er hendes bror, Mads: Mads, der er blevet fisker ligesom deres far. Mads, der er blevet gift og har fået to bedårende børn og som har bygget hus i gåafstand fra deres barndomshjem og altid kom rendende, når deres mor havde behov. Med deres fire og et halvt års aldersforskel var de ikke tætte i barndommen, men efter deres fars død, blev de hinandens bedste venner.
Maria bor på Viborggade på Østerbro, og forfatterne udsætter Maria for en række dramatiske prøvelser – flere end de fleste almindelige mennesker oplever, men hun er samtidig en realistisk, moderne kvindefigur, som gennemgår de dilemmaer, som læserne vil kunne kende fra deres eget liv.

Som yngre havde hun været træt af at blive sammenlignet med den bredkæbede firseragtige brunette i filmen, men nu, hvor hun havde rundet de 30 år, var Maria godt tilfreds. Skuespilleren Geena Davis var en lidt skæv type, hvilket voksen-Maria nemt kunne identificere sig med.

Uddrag fra bind 1, s. 22


Mød makkerparret Mikael Dirk og Frederik Dahlin

Makkerparret er drabsefterforskere hos afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi. Drabschef Niels Carlsen, har sat Dirk og Dahlin sammen med den begrundelse, at de efter hans mening er »et umage og derfor perfekt par.« De første kapitler af bind 1, følger vi ikke kun de to efterforskeres søgen efter en morder, vi er også med på deres rejse for at lære hinanden at kende som nye kolleger.

»Har du egentlig børn?« spurgte Frederik pludselig, da de var kommet gennem Hellerup. Spørgsmålet kom bag på Mikael. De havde siddet stille i bilen i næsten ti minutter, da Frederik åbenbart mente, at det var tid til at gå i privat modus. Klart for tidligt efter Mikaels smag.

Uddrag fra bind 1, s. 88


Mikael Dirk er den reserverede, skeptiske karakter, hvor Frederik Dahlin beskrives mere udadvendt og positiv. De er begge dygtige og ambitiøse og har den lille brist, at deres privatliv desværre ofte halter bagefter.

Mikael er far til en dreng, Hektor som han har med sin ekskone Karin, og den lidt yngre Frederik kæmper sammen med sin kone for at undfange et barn og blive forældre, noget de begge ønsker sig inderligt. De er i fertilitetsbehandling, og Frederik kæmper dagligt med den dårlige samvittighed over ikke at kunne være nok tilstede i privaten, da politiarbejdet og mordopklaringen tager al hans tid.


Holm og Bolther fletter samtiden ind i deres krimier

Virkeligheden kommer tæt på i krimierne om Maria, Mikael og Frederik. Så tæt, at du vil opleve at læse om svigtede grønlandske børn, corona-nedlukning og minkskandaler. Alt sammen historiske begivenheder der ligger som et fint baggrundstæppe i krimierne, uden at overdøve hvad det hele egentlig handler om – mordmysterierne og opklaring af forbrydelser.

Det er forfatternes ønske at få læseren til at reflektere over deres samtid og de store politiske dilemmaer der opstår i samfundet.

Det har været vigtigt for os, at bogen er troværdig, selv om plottet er vores opspind. Politiets efterforskningsarbejde og det politiske samarbejde beskrives derfor så vidt muligt helt, som det ville foregå i virkeligheden, ligesom de historiske fakta i bøgerne så vidt muligt er sande – taget ud af danmarkshistorien.

I bind 1, For barnets bedste, er Maria Just i fuld gang med at lave en udstilling om 100 års uopklarede mordsager på Politimuseet i København, da Røde Kors’ generalsekretær findes myrdet. Mordet er brutalt, det er foregået på ydersiden af Røde Kors’ bygning på Østerbro, så liget hænger til frit skue. På offerets maveskind er der ridset et tegn, som ingen forstår betydningen af. I Marias research på artefakter til sin udstilling, falder hun over et uopklaret dobbeltmord, hvor tegnet også er til stede. Hun begynder at grave i den 52 år gamle sag og henvender sig til politiet, hvor hun møder de to efterforskere Mikael Dirk og Frederik Dahlin, der en anelse modvilligt må indse, at Maria måske har fat i noget og at der måske er en sammenhæng med det gamle uopklarede dobbeltmord og mordet på generalsekretæren. Maria Just bliver herfra kastet ind i opklaringen af det brutale mord, der trækker tråde til landets mest magtfulde elite og til et skamfuldt kapitel i danmarkshistorien.

I bind 2, Lovløs,, befinder vi os midt på sommeren, hvor varmen raser. En voldsom påkørselsulykke er skyld i, at Mikael Drik presses til at indtage chefrollen hos Københavns Politi, hvor han samtidig skal lede efterforskningen af selvsamme ulykke – for er der tale om et uheld eller ej? Det ligner et bevidst attentat, og drabsforsøget udløser hundredvis af sygemeldinger i en frustreret politistyrke. Heldigvis får han hjælp fra sin makker, Frederik Dahlin. Uroen ulmer på den politiske scene, og hundredvis af politifolk forlader styrken i frustration over deres arbejdsvilkår. Da endnu en ulykke ryster politikorpset, får Mikael uventet hjælp til opklaringen af Maria Just. Danmark kastes ud i en tilstand af lovløshed og frygt, og snart hviler ikke bare efterforskningen, men nationens sikkerhed på efterforsker Mikael Dirks skuldre.


Et skelet er blevet fundet af en ung kvinde i Vestjylland. Den døde viser sig at være likvideret ved et nakkeskud, men ingen ved, hvem kvinden er eller hvorfor hun er blevet dræbt. Det overbebyrdede lokale politi i det veskyske sender sagen videre til Politimuseet. Maria kommer tilbage til København efter sommerferien, og der går ikke mange øjeblikket før hun har hovedet begravet i sagen, som viser sig at trække tråde til den politiløse tid under anden verdenskrig.

I bind 3, Natjæger, finder Maria en død mand i lastrummet på en efterladt varevogn på Østerbro. Manden er nøgen, lemlæstet og tydeligvis likvideret – og så har han ligget i bilen så længe, at stanken er uudholdelig. Den dødes tilstand peger formodentlig på et opgør blandt Københavns mest kyniske kriminelle, men efterforskerne Mikael Dirk og Frederik Dahlin har svært ved at få billedet til at passe. En afdød kvindes dagbog om en gammel uopklaret børnesag finder vej til Maria i dagene efter, og i sin iver for at finde hoved og hale i det hele, begår hun imidlertid en fejl, som risikerer at koste hende alt. På Christiansborg forsøger den skandaleombruste statsminister Troels Mejding at sikre sit eftermæle, men den verserende sag og den mystiske dagbog afslører lidt efter lidt fortidens synder, og kaster skygger over statsministeren og flere magtfulde mennesker omkring ham.

Er du blevet nysgerrig på mere?

Smuglæs Holm & Bolthers Maria Just-serie her

De tre bind kan godt læses selvstændigt, men for at få mest ud af persongalleriet og for at lære de tre hovedpersoner godt at kende, anbefaler vi at bøgerne læses i rækkefølge.

Find masser af inspiration her