Det er ikke første gang journalist og forfatter Michael Holbek skriver en bog. Faktisk har han skrevet ikke mindre end 15 biografier, det er dog første gang han ikke skriver om andre menneskers liv og virke. Strøm er hans debut inden for romangenren og er en autofiktiv historie om en familie der minder meget om forfatterens egen. Han siger selv at han har skrevet bogen for at forstå sit eget ophav og for at forstå de ting der skete samfundsmæssigt i de tre årtier, 1960’erne, 70’erne og 80’erne, som vi oplever i bogen. I disse årtier er der mange der går med en drøm om at rykke sig fra arbejderklasse til middelklasse, og dette er også tilfældet for Holbeks egen familie, hvor karaktererne alle har drømme om noget mere.
Skrivedagene er oftest startet med et blankt stykke papir og en følelse af “Hvad-nu-hvis”
At skrive Strøm har været en fundamentalt anderledes oplevelse end den skriveproces der er bag de biografier Michael Holbek plejer at skrive. Primært det at skulle finde på og skabe fra bunden har været anderledes. I de mange biografier han har skrevet, er bogen blevet til i samarbejde med bogens hovedperson, hvor en lang række historier bliver fortalt og efterfølgende skal udfoldes og sammensætte til interessant læsning. Ved skrivning af biografier er det primære arbejde at vinkle, strukturere og dramaturgisk udfolde det stof man har indsamlet gennem interviews, hvor det er en meget anderledes proces ved en roman.
Debutromanen Strøm er i høj grad skrevet på følelser. Skrivedagene er oftest startet med et blankt stykke papir og en følelse af “Hvad-nu-hvis”. Skrivningen blev påbegyndt uden at historiens slutning var fastlagt, og på den måde har bogen fået lov til at vokse organisk frem og selv bestemme hvor den skulle føres hen. Det betyder også, at plottet ikke været kortlagt på forhånd og for forfatteren har det gjort arbejdet og skriveprocessen både udfordrende og meget lystfuldt.
Og så skal du vær en god kammerat. Opfør dig ordentligt og husk jordforbindelsen. Det er de værdier, Michael Holbek selv er rundet af og derfor også værdier han har skrevet ind i Strøm, som er autofiktiv uden at være en 1-1 fortælling om sit eget liv. I bogen trækker han på de uudtalte ting, han har taget med fra sin opvækst: empati for mennesker, der er anderledes. At det er helt okay at drømme stort og sigte højt. Og derudover, forståelsen for de klassekoder, han er vokset op med, som har givet en slags ’dem’-og-’os’-trods, både på godt og ondt. At man må lære at sno sig og tage chancer, for til syvende og sidst er der ikke noget i denne verden, der er retfærdigt. Alle disse ting vil man finde spor af i Strøm.
“En god roman gør mig i stand til at forstå, hvorfor mennesker agerer og vælger, som de gør”
En god roman skal ifølge Michael Holbek, være øjenåbnende. Den må gerne behandle noget velkendt, men fortalt på nye måder og fra nye vinkler. Den kan også åbne for nye verdener og mennesker som er ukendte. En god roman vil nærmest altid udvide en form for rummelighed over for andres liv.