Politikens Forlag præsenterer

Læserne anbefaler Kemi for begyndere

Forside / Pjattet med romaner? / Anbefaling: Læserne anbefaler Kemi for begyndere

Kemi for begyndere er historien om kemiker Elizabeth Zott, der på ingen tænkelig måde er en almindelig kvinde. Vi befinder os i de tidlige 1960’ere, og hendes mandlige kolleger på Hastings Forskningsinstitut har et meget uvidenskabeligt syn på ligestilling. Lige bortset fra én: Calvin Evans, den højt begavede, ensomme, Nobelprisnominerede nagbærer, som bliver forelsket i – af alle ting – hendes sind.

Vi har bedt en håndfuld Læseklub Danmark-medlemmer om at give en anmeldelse af bogen


 

Kemi for begyndere er female empowerment forklædt som madlavning, og en fantastisk bog om den tid min egen mor voksede op i.”

 

Det første der vakte interesse, var bogomslagets inderside med gule 2B-blyanter, og når man som læser når bogens sidste side, og igen mødes af de gule blyanter, er der bundet en sløje på historien. Hovedpersonen Elizabeth er en vidunderlig karakter, som man ikke har lyst til at give slip på. Hele historien er bundet sammen på en genial måde, og læseren bliver underholdt og klogere på samme tid. De mange personer, som krydser Elizabeths vej, er portrætteret så fint, og kulisserne for hendes liv giver læseren en oplevelse af at se bogen som en film for nethinden. En historie med mange aspekter, som vilkår for kvinder i almindelighed i slut 50’erne og start 60’erne, især kvindelige universitetsstuderende, er fortalt med både alvor og humor. En fantastisk bog, som jeg ikke skulle bruge mange dage på at læse. Kemi for begyndere er female empowerment forklædt som madlavning, og en fantastisk bog om den tid min egen mor voksede op i. Bonnie Garmus’ debutroman er genial, helt som bogens hovedperson, og som læser kan man kun håbe på mange flere udgivelser fra hendes side. Og gerne snart!

– Martina

“Blændende god roman om 60’erne, underholdende med viden og humor”

– Sigga

 

“Kemi for begyndere er en veloplagt bog og som kvinde er det let at relatere sig til Elisabeths udfordringer”

 

Det er en rigtig god bog, som jeg har nydt at læse. Man føler med personerne og holder af dem. Det viser at trods al logik er der også sociale færdigheder (og menneskers smålige spil med hinanden) der uudtalt bestemmer meget. Jeg elsker hendes tilgang til kemi og rationalitet, men også den humoristiske tone, der skinner igennem Jeg har talt med min lokale boghandler om bogen og vi er enige om at anbefale den.

– Anne

“Flyv igennem den humoristiske, alvorlige og særdeles velskrevne roman.”

– Jette

 

“Jeg tænker gang på gang tilbage på denne roman og det betyder for mig den var rigtig god”



Det er lang tid siden jeg har været indblandet i så mange besynderlige begivenheder, bare hovedpersonen i bogen “Halv Syv”, du får ikke flere oplysninger om “Halv Syv”, men jeg kan love dig får en et bekendtskab.

Bogen er propfuld med kemiske betegnelser, lidt for mange efter min opfattelse, men ok. Så lærte jeg hvad abiogenese betyder.
Den kvindelige hovedperson lærer vi at kende gennem hendes fag og hendes store kærlighed til en meget dygtig og kendt videnskabsmand, det kommer der en fin kærlighedshistorie ud af.
Denne kvindes optakt til hendes videre forløb i sin karriere som videnskabskvinde og som kvinde i det hele taget, blev jeg en del af, så jeg nærmest gik ind i denne historie.
Jeg tænker gang på gang tilbage på denne roman og det betyder for mig den var rigtig god. En meget speciel bog, forstået positivt.

– Steen


Man keder sig ikke ét eneste sekund!


Straks ved mødet med romanens hovedperson, kemikeren Elisabeth Zott, kom jeg til at tænke på hendes ældre ”medsøster” fra virkeligelighedens verden, den danske seismolog Inge Lehmann (1888 – 1993). Ligesom Inge Lehmann er Elisabeth Zott begavet, arbejdsom og på nærmest nørdet vis optaget af naturvidenskab. Begge kvinder kæmper med stædighed og ukuelig viljestyrke med de forventninger, som samfundet har til dem, og begge bliver de ansat i forskningsmiljøer, hvor både deres chefer og kolleger nægter at anerkende deres skelsættende forskning. Elisabeth Zott bliver tilmed udsat for seksuelle overgreb fra sine overordnedes side og på et tidspunkt også for direkte tyveri af sine forskningsresultater. Det er rystende at være vidne til de urimeligheder og overgreb, som kvinder tidligere blev udsat for. De seneste tiders mange me-too-beretninger har dog vist, at sådanne overgreb af den ene eller den anden art desværre ikke kun er fortid.

Da Elisabeth Zott senere i liveret bliver stjerne i TV-madprogrammet ”Vi spiser klokken seks”, får jeg igen associationer til en dansk parallel, nemlig Kirsten Hüttemeier, som i 1950’erne introducerede tv-køkkenet på dansk tv. Hvor Hüttemeier især blev kendt for sine ”skåneærmer”, træder Elisabeth Zott via tv-skærmen ind i stuerne hos de almindelige husmødre med sine programmer og giver dem forelæsninger i madkemi. Hun nægter at tale ned til seerne, som hurtigt får fat i notesblok og blyant og for første gang føler, at de og deres husarbejde bliver taget alvorligt.


Bogen vrimler med sjove og interessante bifigurer. Tankevækkende er det især, at den mest ”menneskelige” figur i romanen sådan set er Elisabeth Zotts tro følgesvend, hunden ”Halv syv”. Han er både hjælpsom, klog og følsom og flere gange den, der får dagligdagen til at hænge sammen for Elisabeth og hendes datter, Mad. Som læser kan man ikke andet end elske den hund!

Alt i alt en klog, livsbekræftende, oprørsk og morsom roman. Man keder sig ikke ét eneste sekund!

– Lisbet

“Finurlig, underfundig, klog, stærk og virkelig, virkelig god underholdning.”

– Jette

Find masser af inspiration her