Vi kender ham fra de skrå brædder. Han er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1977, og har siden fejret berømte succeser både på scenen, på film og på tv. Han har spillet roller som Hamlet på Det Kongelige Teater, Torkild i Blinkende lygter og mange vil nok kende ham som Omar Papa i Ørkenens Sønner. Søren Pilmark er ridder af Dannebrog og har modtaget et utal af hædersbevisninger.
I 2020 udkom hans debutroman, Varieté. Laurits og Valdemar, der handler om en provinsvarieté i begyndelsen af 1900-tallet, hvor Laurits er en berømt tryllekunstner.
De bliver opløftede og glade, hvis de hører en fortælling der rører dem emotionelt. Og for mig ligger der en stor tilfredsstillelse i at gøre andre folk glade.
“Skriv om noget, du ved noget om. Om noget du har en kærlighed – eller det modsatte forhold, til. Og endelig skal der jo være en drivkraft, den såkaldte sten i skoen. Noget der gnaver eller nager dig. Derfor er Varieté en historie om teater, som jeg ved noget om. Om trylleri, som jeg elsker højt, og om fædre og sønner, og alle de besværligheder, men også al den kærlighed, der ligger i familierelationer”, fortæller Søren Pilmark. Da han, for nu snart mange år siden, forsigtigt luftede tankerne om at skrive, hvad der dengang var tænkt som en film, fik han disse gode råd med på vejen.
“Når jeg synes, det er vigtigt at fortælle historier, er det jo fordi jeg lige siden jeg var lille, og også igennem hele mit professionelle liv, har oplevet, at folk gerne vil høre historier. De bliver opløftede og glade, hvis de hører en fortælling, der rører dem emotionelt. Og for mig ligger der en stor tilfredsstillelse i at gøre andre folk glade.” Og derfor er det lige netop historien om det lille vestjyske Varieté-teatret Apollo, der har fået lov til at skrive sig til en plads på boghylderne.
Søren Pilmark er både filminstruktør, forfatter og ikke mindst historiefortæller. Men først og fremmest er han skuespiller. I hvert fald hvis man spørger ham selv. Derfor tager han let på den nye titel som romanforfatter, der er blevet givet ham i forbindelse med udgivelse af Varieté.
“Det overrasker mig egentlig ikke, at jeg nu – af og til – også får titlen, forfatter, hæftet på mig. Dels har skriveriet jo været længe undervejs, så jeg har ganske langsomt vænnet mig til den nye status. Og dels er jeg rimelig kold overfor, hvad folk har lyst til at betegne mig som. Jeg har forsøgt mig i mange afkroge af mit fag. Udover at have spillet et ret bredt repertoire af roller, lige fra komiske til tragiske, fra store til små og både på teatret, film og TV, har instrueret, været konferencier, tryllet, lavet shows, spillet musik osv. Men jeg opfatter mig i bund og grund som skuespiller og kommer nok aldrig helt til at gøre andet. Hvad så end folk har lyst til at kalde eller betitle mig.”
Magi eksisterer. Bare spørg mennesker, der har elsket.
Men der er ingen tvivl om, at der er taknemmelighed at spore, når snakken falder på alle de muligheder som de forskellige titler repræsenterer. Det at skrive er dog knap så fysisk udfordrende som at stå på en scene, men skuespillet har vist sig at være en vigtig ingrediens til at få bogens historie bragt til live. Desuden har trylleriet altid været til stede og Søren er en passioneret tryllekunstner.
“Forskellen på at skrive og optræde “live” er enorm. Det er i den grad en social foreteelse at spille teater. En interaktion imellem dig og publikum, som, når det lykkes er noget af det bedste man, som skuespiller kan opnå. At skrive kan derimod være meget, meget ensomt, men samtidig også en stor “gave” at få lov til at gøre. Jeg styrer helt selv historien. Jeg er Gud og kan bestemme over liv og død, og når skriveriet fungerer, er jeg i den syvende himmel, eller i det man med et fint udtryk kalder, et kunstnerisk flow. Og så er jeg 67 år og kan godt mærke, at konditionen skal holdes ved lige og at den daglige træning bliver hårdere og hårdere. Det er som om den kilometer bliver længere og længere at løbe eller svømme. Så jeg er ikke blind for, at det at skrive er væsentligt mindre fysisk belastende end at stå på scenen hver aften. Men når det er sagt, kommer jeg ikke til at opgive skuespillet og samværet med både kolleger og publikum. Jeg er dybt taknemmelig for, at jeg har muligheden for at kunne kombinere og gøre begge dele.”
Ovenstående interview blev bragt i forbindelse med udgivelsen af 1. bind i Varieté-serien, Varieté – Laurits og Valdemar.
Er du blevet nysgerrig på at lære mere om Varieté-serien?
Så har vi skrevet en artikel om bøgerne du kan læse her
Du kan også lytte til historien om Varieté-teatret, der hvor du plejer at finde dine lydbøger. Det er Søren Pilmark selv der har indlæst bøgerne.