Redaktionschef Lene Wissing fra Politikens Forlag er en af dem, der for alvor er med i krimiværkstedet. Hun arbejder til daglig sammen med en række af de største danske kriminavne som Jussi Adler-Olsen, Jens Henrik Jensen, Julie Hastrup og Sissel-Jo Gazan. Hun mener, at noget af det, der fascinerer os ved krimier er, at de giver os en chance for at forstå sammenhænge på en ny måde:
”Vi mennesker ved aldrig helt, hvad der kommer til at ske i livet. Men når vi læser en krimi, så ved vi, at på sidste side, så falder det hele på plads. Det er åbenbart meget tilfredsstillende for os at blive overrasket, ja, nogle gange direkte snydt undervejs, når bare vi forstår det hele til sidst,” siger hun. ”Mod slutningen forstår vi sagens rette sammenhæng, ligesom vi tit ønsker i det virkelige liv. Men her er det ikke altid, at der ér en sammenhæng. Det er der i en god krimi.”
På sidste side, så falder det hele på plads.
Hun mener, at kunsten og håndværket i krimierne ligger i forfatterens evne til at få puslespilsbrikkerne til at falde sindrigt på plads: ”Læseren ved godt, at forfatteren er ude på at snyde os. Det er en veltilrettelagt overraskelse, hvad der sker, og hvem der gør hvad hvornår. Spillet mellem læser og forfatter er ekstra stærkt i krimier, for der er ikke noget, der er tilfældigt. Det kunne minde om at være inviteret til middag: Man har visse forventninger om, at der bliver serveret forskellige lækre ting i en ret bestemt rækkefølge, men man glæder sig til at blive overrasket. Og hvad har de nu fundet på til kaffen? Jeg elsker selv, når nogen har gjort sig umage med at overraske mig til sidst i krimier. Og til middage,” siger Lene Wissing.
En god krimi er ifølge redaktøren selv en, hvor forfatteren har brugt sin fantasi til det yderste på at udtænke et plot og sin sans for mennesker til at udvikle gode figurer. Og så er der to andre vigtige elementer:
”Variationen i de krimier, der udkommer nu, er stor. Indholdsmæssigt spænder de lige fra serier med eks-soldater og moderne politifolk i hovedrollen til historiske krimier, der foregår i vikingetiden. Og de er gode på hver deres måde,” siger hun og afslutter: ”Jeg selv og mange læsere synes, det er ekstra spændende, når der er elementer eller begivenheder fra virkelighedens verden med. Desuden er det vigtigt, at personerne har interessante menneskelige træk – både gode og dårlige.”