Politikens Forlag præsenterer

Tættere på Michael Katz Krefeld

Forside / Michael Katz Krefeld / Tættere på forfatteren

“Krefeld kan sit håndværk.”

– Berlingske om Skytsengel, 6. bind om Ravn


I 2023 er det 10 år siden, at den første bog om Ravn, Afsporet, blev udgivet. I efteråret 2023 lander det ottende bind, Terminalen i serien, og i den anledning har vi sat krimiforfatteren i stævne til at fortælle lidt som sit forfatterskab, og til hvordan det har været at arbejde med og forme de samme karakterer gennem så mange år.


“Jeg vidste på forhånd, at jeg ville skabe en hovedperson, som på ingen måde ville opføre sig fejlfrit, men som havde en stor empati og nysgerrighed for sine omgivelser” fortæller Michael og uddyber, at Ravn skulle være “en person som jeg ville kunne holde ud at skrive om gennem så mange år. Jeg fornemmer, at Ravn, præcis som jeg selv, også er blevet ældre gennem årene, med alt hvad der hører sig til af erfaring og dårlige vaner. Det har været et spændende arbejde og et godt følgeskab.”

Jeg er nysgerrig og vedholden og næres af positiv energi. Det præger helt klart mine hovedpersoner som har det med at stikke snuden i alting og ikke helmer før sagen er løst.

Som forfatter til en række bøger og modtager af en lang række priser, er vi nysgerrige på at høre, hvad Michael er rundet af som forfatter. “‘Nysgerrighed’ og ‘positivitet’ er vigtige egenskaber at have med sig i Michael Katz Krefeldts optik og han fortæller videre, “jeg er nysgerrig og vedholden og næres af positiv energi. Det præger helt klart mine hovedpersoner som har det med at stikke snuden i alting og ikke helmer før sagen er løst. Jeg tænker også det er grunden til, at mine krimier spænder vidt i emner og at jeg har nået at skrive 14 bøger siden 2007.”


Jeg syntes det var på tide, at Ravn fik et fast arbejde og har derfor installeret ham på det advokatkontor han arbejdede freelance for som efterforsker i den sidste bog Imperiet.

Privatopdageren og kriminalbetjenten Thomas Ravnsholdt, også kendt som Ravn, er atter hovedpersonen i det ottende bind, Terminalen. Med sin tro følgesvend, den engelske bulldog Møffe, holder han til på sin husbåd i Christianshavns kanal – og herfra bliver både Ravn og Møffe involveret i adskillige sager. Gennem de seneste år har de både været på sager om alt fra forsvundne personer og menneskehandel til voldelige overgreb på kvinder og ikke mindst til afsløringer af dybe og til tider farlige hemmeligheder.

 

I Terminalen bliver Ravns bedste venner Eduardo og Belindas lille søn bortført af en psykisk syg kvinde. Heldigvis finder de hurtigt drengen i live, og kvinden bliver anholdt. Ved et tilfælde lander sagen på det advokatkontor, hvor Ravn er blevet hyret som efterforsker, og modvillig får han til opgave at assistere i forsvaret af kvinden. Ravn har stadig et godt øje til advokaten Miriam, men han keder sig lidt over de udramatiske arvesager han bliver sat til at efterforske. Men alt det kommer til at ændre sig på uhyggeligste vis. Møffe er stadig med på arbejde, men passer lige så dårligt ind på det fine advokatkontor som Ravn. Der er flere som ikke bryder sig om hunde derinde. Heldigvis har Ravn sørget for, at der er rigeligt med leverpostej fra Slagter Lund til Møffes frokost.


Psykiatrien og forsøgene i 60’erne spiller en stor rolle i Terminalen

Inspirationen til Terminalen er derfor fundet i den virkelige verden. Bogen handler nemlig om forbrydelser begået i lægevidenskabens navn i 60’erne i Danmark.

Det at kunne udsætte folk for eksperimenter og få kontrol over deres tanker, for derved at manipulere dem til at gøre ulovlige ting. Det er hele omdrejningspunktet for Terminalen

“Jeg synes altid det er interessant at finde belæg for mine fortællinger i den virkelige verden. Det gør fortællingerne autentiske samtidig med, at det også sætter fokus på sociale eller samfundsmæssige uligheder eller i det her tilfælde deciderede overgreb. Med Terminalen, der handler om forbrydelser begået i lægevidenskabens navn, har det været interessant og væsentligt at beskrive de rædselsvækkende eksperimenter som ustraffet er foregået i den danske psykiatri gennem tiden. Jeg har altid selv gyst ved fortællinger om hjernevask. Det at kunne udsætte folk for eksperimenter og få kontrol over deres tanker, for derved at manipulere dem til at gøre ulovlige ting. Det er hele omdrejningspunktet for Terminalen. Derudover fortæller Michael, at han elsker at finde nye locations som i sig selv har så meget karakter, at de bliver en del af fortællingen. Og denne gang har han haft fornøjelsen af at besøge Frederiksberg Hospital som en del af researchprocessen. Det er et gammelt og kæmpe stort hospitalsområde som er ved at blive lukket ned. Hvilket gør det til lidt af en spøgelsesby. “Når jeg så samtidig har researchet på nogle af de grusomme eksperimenter som gennem tiden også har foregået der, bliver det hele en smule uhyggeligt at gå rundt i derude. Men det har været godt for bogen og der kommer nogle hårrejsende overraskelser derude fra.”


Scener som gentager sig selv

Det betyder, at én af personerne gennemlevede den samme dag, men med små og dramatiske variationer. “Det var sjovt at konstruere men også omstændigt i forhold til hvordan det hele skulle spænde af. Samtidig med at det rigtige pay off for scenerne skulle manes frem”, fortæller han.

 

Der er i alt planlagt 10 bind om Ravn, og derfor er der stadig gode ting i vente for læserne, der holder af historierne om Ravn og Møffe. Hvad plottet og handlingen skal være i den næste Ravn-krimi ved Michael dog ikke endnu, men han reflekterer over det og siger, “jeg ved, at nogen skal dø en voldsom død og at Møffe vil være at finde ved Ravns side.”

 

Tag med Michael Katz Krefeld på researchtur og se billederne fra Frederiksberg Hospital

Klik her for at se med!

Find masser af inspiration her